Adress:
Södra Förstadsgatan 44
211 43 Malmö
Öppettider:
Mån-fre: 07:30-20:00
Lör-sön: 08:30-16:00
Tandvärk är en väldigt otrevlig upplevelse och kan vara extremt smärtsamt. Många anser att det är bland det värsta de upplevt i smärtväg. Våra tandläkare finns alltid tillgängliga för dig.
Tandvärken skiljer sig mellan tillstånd. Det finns tandvärk som kommer och försvinner sporadiskt och ibland är den ständig. Tandvärk kan ibland vara dov (molande) och ibland pulserande, och andra gånger väldigt stark och intensiv. Karaktären av smärtan är viktig att kunna beskriva för diagnostiken. Det är viktigt att som tandläkare få så mycket information som möjligt gällande symtomen för att kunna ställa en korrekt diagnos, eftersom det ofta kan vara svårt att skilja vissa diagnoser från andra, speciellt om man inte hittar något fel på tanden eller på röntgenbilden. Då är beskrivningen av symtomen det viktigaste för bedömningen i det akuta läget. Det man ska tänka på är beskriva värken; är den molande, pulserande eller väldigt intensiv? När uppkommer den? Kommer värken vid tuggning eller efter måltid? Vid intag av varm/kall dryck? Förvärras värken av varm/kall dryck eller lindras den? Kan den framkallas på något sätt? Isar/ilar det i någon tand (mer än vanligt)? Det är viktigt att tandläkaren får svar på så många av frågorna som möjligt eftersom det finns många olika anledningar till att man får tandvärk. Svaren på frågorna kan vara till hjälp för att hitta orsaken. Det kan röra sig om allt från överbelastning av tänder pga höga fyllningar/kronor till visdomständer som ej vuxit ut helt eller tandinfektioner, tandköttsinflammation och hål i tänderna. Fortsätt läsa för mer detaljerade beskrivningar av de olika orsakerna samt behandlingar och tips.
Tandinfektion förekommer relativt ofta inom tandvården. Det är benämningen på det tillstånd som uppkommer när en tand blir infekterad av bakterier, vilket oftast sker pga trauma mot tanden eller om ett hål i tanden (karies) ej lagats och växer så att tandpulpan (tandens innersta del där nerver och blodkärl finns) blir involverad. Då kan bakterierna som orsakat hålet ta sig in i tandpulpan och infektera den, vilket leder till att tanden dör inom några veckor. Tandinfektioner kan orsaka kraftig tandvärk men de kan även vara helt smärtfria, även på samma patient kan det skilja sig, ena gången kan personen få tandvärk, andra gången kan han/hon vara befriad från den. Det är även tandinfektioner som ofta orsakar svullnader. Läs mer om tandinfektioner.
Om man pressar eller gnisslar tänder finns risk att man får värk i tuggmuskulaturen som sitter på utsidan av käken vid bakre delen av kinden, samt på insidan av käken vid sidan om visdomständerna. Värk i dessa muskler kan ibland vara svår att särskilja från tandvärk, men ett kännetecken är att det oftast är värst på morgonen och ofta förekommer även huvudvärk på morgonen. Det är även vanligt att man känner sig utmattad i käkmusklerna och är öm i dem. Har man dessa symtom är det bra att skaffa en bettskena för att lindra besvären och skydda tänderna. Kontakta oss för mer information angående behandling och priser, eller för akut tandvård vid värk.
Det förekommer ofta att unga patienter (oftast mellan 18 och 25 år) råkar ut för tandvärk och svullnad kring visdomständer som inte vuxit upp helt. Detta kan ibland förebyggas i ett tidigt stadium men ofta behövs ett tandläkarbesök för behandling. Läs mer om tandvärk & infektion kring visdomstand samt behandling.
Om en tand är för hög pga av en fyllning eller en krona kan detta leda till att tanden belastas mer än nödvändigt. En överbelastad tand kan bli väldigt känslig främst vid belastning (ex tuggning) och mot kyla, ex vid intag av kall dryck. Denna överkänslighet är dock endast temporär och försvinner så fort problemet åtgärdats, vilket i de flesta fallen innebär att man slipar ner dem.
Det finns inget man kan göra för att garanterat slippa få tandvärk, men man kan minska risken att få det betydligt. Detta gör man enklast genom att gå på regelbundna kontroller till tandläkaren. Har du inte varit hos tandläkaren på flera år, ev pga tandläkarskräck? Vi har erfarenhet av detta och har många patienter som tidigare avstått från att gå till tandläkaren regelbundet pga tandläkarskräck men som, efter att de besökt oss akut och fått behandling, nu kommer årligen på kontroll utan problem.
Gällande tillstånd som uppstår i munhålan finns det sällan permanenta huskurer som hjälper, utan det rör sig oftast om tillfälliga lösningar tills man får akut tandvård hos tandläkaren. Om en tand går sönder kan man köpa ett temporärt fyllningsmaterial på apoteket (Cavit) och trycka ner den där tanden gått sönder eller fyllning tappats. Detta är mest till för att mat inte ska fastna och är inte nödvändigt om man inte har ont eftersom inget händer med tanden på några dagar. Dock är det viktigt att se till att man håller rent. Om du har problem med en visdomstand som inte fullt vuxit ut kan du läsa mer om vad du kan göra här. Om man känner kraftiga isningar i en tand kan man använda sig av Colgate Sensitive ProRelief tandkräm och gnugga in den på de tänder som är känsliga och låta den sitta kvar i ca 15 min innan man borstar. Många sensitivetandkrämer är bra men Colgates ger resultat snabbast enligt våra erfarenheter. Gällande tandvärk finns inte mycket man kan göra själv. Är värken väldigt intensiv kan man kombinera värktabletter för effektivare smärtstillning, ex 500mg paracetamol (Alvedon, Panodil, Paracetamol) tillsammans med 400mg ibuprofen (Ipren, Ibumetin, Ibuprofen). Har du fler funderingar om vad man kan göra så kontakta oss gärna via mail eller telefon så hjälper vi dig!
© 2023 Malmötandläkarcenter.se. Alla rättigheter förbehållna.
Öppettider:
Mån-fre: 07:30-20:00
Lör-sön: 09:30-17:00