Adress:
Södra Förstadsgatan 44
211 43 Malmö

Öppettider:
Mån-fre: 07:30-20:00
Lör-sön: 08:30-16:00

Tandblekning i Malmö

Tandblekning görs med blekningsmedel (gel) och kan antingen göras hemma i skenor eller på vår tandläkarklinik i Malmö. Oavsett vart tandblekningen utförs behöver en liten kontroll göras innan.

Hur görs en tandblekning?

Vid undersökningen här i Malmö så tittar man på alla tänder för att bedöma om det är lämpligt att utföra tandblekning samt gör en bedömning om ungefärligt utfall. Viktigt att tänka på är att fyllningar och porslin inte bleks så har du exempelvis synliga kronor, broar eller lagningar kan det hända att de egna tänderna blir ljusare. Tandläkaren undersöker även tandköttet för att se så att det är friskt och fritt från inflammationer, vilka annars kan förvärras vid tandblekning. Allt detta går vi igenom med dig vid undersökningstillfället. Vi kommer även diskutera fördelen/nackdelen med hemma-/klinikblekning samt olika sätt att på bästa sätt behålla färgen efter blekning. Generellt gäller dock att resultatet beror mycket på ens egna tänder, munhygien, tidigare blekning samt konsumtion av missfärgande mat/dryck.

Före- och efter bild vid tandblekning
Före och efter tandblekning.

Tandblekning med blekskenor hemma

För att kunna bleka tänderna hemma behöver man blekskenor. Det finns tandblekningskit som säljs med befintliga skenor men eftersom dessa inte är individuellt anpassade är risken stor att tandblekningen blir ojämn samt att tandblekningsgelen läcker ut i munnen. Säkrast och bäst resultat uppnås genom att man använder sig av individuellt anpassade skenor som görs hos våra tandläkare i Malmö. Dessa skenor kostar hos oss 1250 kr per käke och kan sedan behållas för framtida tandblekningar. Gelen för blekning säljer vi separat så nästa gång du vill bleka tänderna behöver du endast köpa tandblekningsgelen.

Resultatet blir generellt sett densamma som vid blekning på klinik. Vissa menar att tandblekning hemma ger ett mer långvarigt resultat medan andra anser att det är likvärdigt. Det finns för få studier om ämnet för att man ska kunna dra säkra slutsatser om vilken metod som är bäst. Däremot upplever de flesta mindre obehag efter tandblekning hemma jämfört med hos tandläkaren.

En genomskinlig tandskena för tandblekning
En individuellt gjord skena för tandblekning hemma.

Risker och komplikationer vid tandblekning

Med tandblekning finns inga allvarliga komplikationer. Många upplever att tänderna tillfälligt blir känsliga, speciellt mot kyla, då de upplever isningar. Detta brukar gå över inom ett par veckor. Tandblekning hos tandläkaren förknippas ofta med mer isningar jämfört med tandblekning hemma, vilket helt enkelt beror på styrkan på blekningsmedlet. Den som används hos tandläkaren är mycket starkare än den som används hemma. Dessutom kan tandköttet bli irriterat av tandblekningsgelen som används och det är därför viktigt att man ser till att man är fri från tandköttsinflammation innan tandblekning. Denna bedömning hjälper tandläkaren dig med.

Före- och efter bild vid tandblekning
Resultatet efter tandblekning varierar från person till person.

Priset för en tandblekning varierar beroende på vart tandblekning utförs, hemma eller hos din tandläkare i Malmö. Har man skenor för tandblekning räcker det att man köper tandblekningsgel, vilka säljs i sprutor och kostar 250 kr/st. Ofta räcker det med två sprutor om man blekt tänderna tidigare. Har man inte tandblekningsskenor behöver dessa göras och kostar 1250 kr per käke. Om man tidigare inte utfört tandblekning eller om det har gått lång tid sedan man gjort det sist rekommenderas minst 4 sprutor.

Ska man bleka på vår klinik i Malmö så beror det på hur lång tid blekningen tar, vilket i sin tur beror på hur vita tänderna är i grundfärgen samt om man tidigare blekt tänderna eller inte. Generellt blir det sällan mindre än 2500 kr.

Ring oss gärna

Öppettider:
Mån-fre: 07:30-20:00
Lör-sön: 09:30-17:00