Adress:
Södra Förstadsgatan 44
211 43 Malmö
ÖPPET VARJE DAG
Öppettider:
Mån-tors: 07:30-20:00
Fre: 07:30-17:30
Lör-sön: 08:30-16:00
Vi är experter inom tandkirurgi och erbjuder dig som patient exakt det du behöver för att få må bra igen.
Läs mer om behandlingsgången och operationerna för tandimplantatbehandling här.
Ibland kan det hända att man inte har tillräckligt med käkben inför en implantatoperation. Beroende på hur mycket det är som saknas kan man antingen behöva utföra operationen några månader innan implantatoperationen eller eventuellt i samband med den. Saknar man käkben på bredden behöver man bygga ut ben innan implantat sätts in. Om man däremot saknar på höjden pga bihålorna kan man lyfta bihålans undre begränsning under implantatoperationen och på så sätt skapa mer plats. Priset på benuppbyggnad varierar från 3-6000 SEK beroende på hur mycket ben som saknas.
Många unga får återkommande besvär med visdomständer som inte kommit ut helt och som ger upphov till inflammationer och infektioner flera gånger årligen. Generellt sett bör man avvakta till 24-25 års ålder innan man beslutar sig för att ta bort en visdomstand eftersom de kan komma ut tills dess. Detta gäller dock inte om de är felvända. Man bör diskutera med sin tandläkare innan beslut tas. Viktigt är att veta att visdomständer som är felvända men som inte orsakar några besvär inte behöver tas bort!
Utöver visdomständer kan även andra tänder behöva tas bort under operation när vanlig utdragning inte anses vara möjlig eller misslyckats. Detta kan ex gälla tänder med enbart rötterna kvar i käkbenet eller tänder med komplicerad anatomi (extrema böjningar och tunna rötter).
Själva operationen utförs under lokalbedövning där man bedövar tand och tandkött, varefter man frilägger tanden och käkbenet. Ofta kan man behöva borra bort lite av benet som omger tanden för att kunna komma åt den. Om tanden har flera rötter kan man även behöva dela på den. och ta ut den i två-tre delar. Denna bedömning och planering görs ofta av tandläkaren innan operationen så du som patient vet vad som kommer att hända. Efter avlägsning syr man igen tandköttet.
Rotspetsoperationer görs på rotfyllda tänder där kvaliteten på den befintliga rotfyllningen är tveksam men inte kan göras om pga av ex befintlig krona/bro/stift eller för trånga kanaler som försvårat rensningsprocessen. Ingreppet görs under lokalbedövning och går till på så sätt att man frilägger käkbenet på utsidan av tanden och gör ett litet hål utanför rotspetsen. Därefter kapar man av ca 3 mm av rotspetsen, rensar ut ca 3 mm av rotfyllningen i ur den kvarvarande roten och packar sedan in ny fyllning. Avslutningsvis gör man rent i området runt roten och i käkbenet och avlägsnar all inflammationsvävnad innan man syr igen tandköttet.
Det finns olika typer av mjukvävnadsoperationer som utförs hos oss på vår klinik i Malmö. Det kan röra sig om avlägsning av läpp/tungband och vårtor eller rekonstruktion av tandkött för enklare rengöring samt ev bättre estetik. För patienter med tandlossning (parodontit) kan en operation vara aktuell om man inte uppnått bra resultat med vanlig rens hos tandhygienist trots att patienten har en god munhygien. En sådan operation görs genom att man öppnar upp tandköttet där inflammationen finns och rensar och gör rent mellan tanden och käkbenet och syr igen.
Generellt sett brukar operationer hamna på 3-5000 SEK oavsett typ. Ibland kan det tillkomma materialkostnad (ex benersättningsmedel för uppbyggnad) men det överstiger sällan 6000 SEK. För mer info och frågor kontakta oss! Du kan också besöka vår klinik i Malmö.
© 2024 Malmötandläkarcenter.se. Alla rättigheter förbehållna.