Adress:
Södra Förstadsgatan 44
211 43 Malmö
ÖPPET VARJE DAG

Öppettider:
Mån-tors: 07:30-20:00
Fre: 07:30-17:30
Lör-sön: 08:30-16:00

Tandvärk i visdomstand

En visdomstand som ej vuxit ut helt eller som ligger snett i relation till de övriga tänderna har ofta en tandköttsflik som delvis täcker ovansidan (tuggytan) av visdomstanden. Under denna tandköttsflik kan ibland matrester och bakterier samlas vilka kan orsaka en lokal infektion kring visdomstanden och därmed tandvärk.

Orsak till tandvärk i visdomstand

Infektionen kan orsaka svullnad både kring visdomstanden och även i kinden. Om svullnaden sprids till kinden kan den orsaka gapsvårigheter och man kan även få feber och sjukdomskänsla. Det är inte förrän man fått feber, sjukdomskänsla eller svälj- och gapsvårigheter som man, enligt rekommendationer, ska ta antibiotika (penicillin).

Illustration på en visdomstand som ligger snett och värker

En sådan infektion kring visdomstand drabbar oftast ungdomar mellan 18 och 25 år eftersom det är i dessa åldrar som visdomständer växer ut. Man kan råka ut för detta även om man är äldre än 25 år förutsatt att man har en visdomstand som ej vuxit ut helt. Råkar man ut för detta kan man i ett tidigt stadium (innan man fått kraftig tandvärk och svullnad) försöka rengöra med en tandborste med ett litet borsthuvud (finns på apotek) och en antibakteriell gel förslagsvis Corsodyl gel (även den finns receptfritt på apotek).

Man kan försöka rengöra med gelen kring visdomstanden några gånger per dag (endast kring visdomstanden). Blir det trots det tydligt sämre är det bäst att kontakta en tandläkare. Ring oss, vi hjälper dig samma dag som du ringer!

Uppkommer värken sent under kvällen kan man ta värktabletter. Värktabletter innehållande ibuprofen 400mg (ex Ibumetin eller Ipren) brukar vara effektivast. Hjälper det inte kan man kombinera med 500mg paracetamol (Alvedon eller Panodil). Det är viktigt att hålla sig under maxdosen per dygn. Har man en sprucken visdomstand eller ett hål i den som inte lagats kan man även då få tandvärk. Läs mer om det på sidan om tandvärk.