Adress:
Södra Förstadsgatan 44
211 43 Malmö
ÖPPET VARJE DAG

Öppettider:
Mån-tors: 07:30-20:00
Fre: 07:30-17:30
Lör-sön: 08:30-16:00

Tandprotes

Vi gör din tandprotes med ett naturligt utseende och samarbetar med de bästa tandteknikerna i Malmö. Få din tandprotes gjord i toppkvalitet!

Behöver du en tandprotes?

Vi lyssnar på dina önskemål och ser till att resultatet, om möjligt, lever upp till dina förväntningar för att du ska vara nöjd, och dessutom till ett rimligt pris! Kontakta oss idag för mer information, tidbokning eller för att få en ungefärlig prisuppgift.

Vad är en tandprotes?

En tandprotes är en avtagbar konstruktion som görs för att ersätta saknade tänder. De konstrueras av en tandtekniker i nära samarbete med tandläkaren. Utformningen görs stegvis och tandprotesen skickas fram och tillbaka till tandteknikern flera gånger innan den görs färdig. Hur bra en tandprotes kan bli beror på väldigt många faktorer. Utöver det tekniska, dvs tandläkarens och tandteknikerns arbete, spelar även förhållandena i munnen roll; salivmängd, kvarvarande tänder och deras stabilitet, mängd käkben. Alla dessa faktorer påverkar utfallet av behandlingen. Med dagens tandvårdsmöjligheter är det dock inte lika vanligt att man gör tandproteser som förr. Idag är de flesta patienters primära alternativ tandimplantat och om det inte är möjligt att utföra pga ekonomiska eller anatomiska förhållanden så är tandprotes det enda kvarvarande alternativet.

Hel tandprotes – Helprotes

Denna tandprotes är en överkäksprotes till en helt tandlös överkäke.
Denna tandprotes är en överkäksprotes till en helt tandlös överkäke.

En tandprotes i en tandlös mun (över- och underkäke) kallas helprotes. Den görs alltid i akryl (plast) men för tänderna kan man välja antingen akryl eller porslin som material. Det är vanligast med akryltänder. Protesen görs på så sätt att tandläkaren tar ett mindre detaljerat avtryck av den aktuella käken och låter tandteknikern framställa en avtryckssked som är individuellt anpassad för patienten. I denna tas ett detaljerat avtryck på den tandlösa käken. Utifrån denna gör teknikern en protesbas i vax med en stor vaxvall på som ska simulera tändernas höjd.

I denna s.k. bitschablon gör tandläkaren en komplett registrering av käkarnas relationer samt markerar för tandteknikern vart tänderna ska positioneras och skickar tillbaka arbetet till teknikern, som sätter till tänder istället för vaxet.

Innan komplett färdigställning provar tandläkaren denna vaxprotes med tänder för att se så att allt är bra och att patienten är nöjd. Är allt bra så skickas tandprotesen tillbaka till tandteknikern för färdigställning där vaxet ersätts av akryl (plast), annars görs ytterligare justeringar innan färdigställning. Protesen har sedan inga aktiva fästen utan hålls på plats av bl.a. saliv samt muskler och läppar.

Delprotes eller partiell protes

Tandprotes på svart bakgrund för personer utan kindtänder
Denna tandprotes passar en underkäke som saknar kindtänder men där samtliga framtänder finns.

En tandprotes som används för att ersätta tänder i en käke där egna tänder finns kvar kallas delprotes eller partiell protes. Framställningen av denna sker ungefär på samma sätt som en helprotes. Den största skillnaden ligger i basen på protesen som i en helprotes består av akryl medan den i en partiell protes görs i metall. Fästmekanismen skiljer sig också från helprotes. Här har man metallklamrar (oftast i guldlegering) som fäster i egna tänder för att hålla protesen på plats. Se bilderna på sidan för att tydligare se skillnaderna. Är det framtänder som ersätts i tandprotesen kan det hända att dessa guldklamrar blir synliga.

Tandprotes pris

Priset för en tandprotes varierar beroende på vilken typ samt hur högt man ligger i karensbelopp hos försäkringskassan. Priset för en tandprotes i en käke brukar hamna mellan 6000 SEK och 8000 SEK som högst. Ofta blir det billigare än så. Hör gärna av dig om du är intresserad av en tandprotes så kan vi kolla ditt personnummer mot försäkringskassan för att se hur högt du ligger i karensbelopp för att kunna ge dig ett mer exakt pris.