Så borstar du tänderna på rätt sätt
Att borsta tänderna är en viktig del av den dagliga hygienrutinen för att ha ett friskt tandkött och starka tänder, men att veta hur man ska borsta tänderna på bästa sätt är inte alltid lika lätt. Här kommer några tips från våra legitimerade tandläkare och tandhygienister för att hjälpa dig att borsta tänderna på rätt sätt!
Vilken tandborste ska man välja?
Det första, och kanske mest självklara när det gäller att borsta tänderna, är att det är viktigt att använda en bra tandborste. Det finns en uppsjö av olika tandborstar att välja mellan, elektriska tandborstar, vanliga tandborstar, tandborstar med hårda eller mjuka strån. Så hur vet man egentligen vilken sorts tandborste man ska välja?
Det är viktigt att borsten är mjuk eller till och med extra mjuk eftersom det är fullt tillräckligt för att rengöra tänderna. Hårdare borstar gör inte mer rent utan sliter istället mer på tandens emalj och kan i längden orsaka tydliga skador på tänderna. Om man har en bra borstteknik så går det utmärkt med en vanlig manuell tandborste, men eftersom de flesta inte har en perfekt teknik det brukar en eltandborste vara effektivare och bidra till att man håller rent bättre. Studier har bekräftat att de flesta gör jobbet bättre med en eltandborste, vilket därmed kan vara en bra investering. Att välja tandborste och kontrollera din borstteknik och munhygien hjälper våra tandhygienister dig med.
Ett annat bra tandborstnings-tips är att byta ut din tandborste med jämna mellanrum, vi rekommenderar att byta var tredje månad eller när stråna börjar bli böjda och sneda jämför med när borsten var ny.
Vilken tandkräm ska man välja?
När du står i butiken och ska välja en tandkrämstub har du säkert upplevt att det finns alldeles för många alternativ att välja mellan. Det är då fullt förståeligt att det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för dig för att borsta tänderna på bästa sätt. Det viktigaste är att du väljer en tandkräm som innehåller ämnet fluor, som hjälper till att förebygga karies och förstärka tändernas emalj.
Några av de vanligaste sorterna du hittar i tandkrämshyllan är:
- Fluortandkräm: innehåller fluor och förebygger uppkomst av karies och förstärker tändernas emalj.
- Whitening-tandkräm: innehåller ofta abrasiva partiklar som hjälper till att bleka tänderna genom att ta bort fläckar. (rekommenderas ej!)
- Tandkräm för känsliga tänder: innehåller oftast en kombination av fluor och andra ingredienser som kan lindra och skydda mot ilningar och känsliga tänder.
- Tandkräm för barn: Barntandkräm innehåller ofta lägre halter av bland annat fluor och är speciellt utformade för barns tänder och munhälsa.
Det viktigaste är att vuxentandkrämen har minst 1400 ppm fluor vilket står på baksidan av tuben. I övrigt spelar det ingen större roll vilken tandkräm man använder så länge man undviker whitening-tandkrämer vilka sliter på tänderna onödigt mycket.
Ett annat tips är att använda rätt mängd tandkräm när du borstar tänderna, vilket är ca 2 cm. Om du använder för mycket tandkräm kan skummet bli överflödigt men om du använder för lite är risken däremot att du inte får tillräckligt med skydd. 2-2-2 regeln är bra att komma ihåg; använd 2 cm tandkräm, borsta 2 ggr per dag i 2 minuter. För små barn med mjölktänder räcker en liten klick och för barn som fått sin första permanenta tand (oftast vid 6 år) så är det viktigt att man byter till vuxentandkräm.
Hur ska man borsta?
Då har vi kommit till det kanske viktigaste steget när det gäller tandborstning och tandhygien, att borsta tänderna på rätt sätt. Det du kan tänka på är att börja med att borsta både tandköttet och tandens yttre yta med långsamma, cirkulära rörelser. Tandborsten ska hållas horisontellt med undantag av insidan (baksidan) av framtänderna. Hälften av tandborsten ska ligga mot tandköttskanten och hälften på tanden. Horisontella borströrelser med lätt cirkulär rörelse ska användas. Använd sedan tandborstens tipp för att rengöra tandens insida även där med sidorörelser. Men hur länge ska man egentligen borsta tänderna? Det är en fråga vi ofta får under våra undersökningar, och det är inte helt lätt att veta när man är “färdig” med tandborstningen. Generellt sett rekommenderar vi alltid att du borstar tänderna i minst 2 minuter för att få en bra rengöring.
Använd tandtråd
En annan viktig del när det gäller din munhygien är att använda tandtråd. Genom att använda tandtråd som komplement till att borsta tänderna kan du säkerställa att du får rent mellan tänderna där tandborsten oftast har svårt att komma åt. Det är bättre att använda tandtråden innan man borstar för att få bort eventuella matrester så att tandkrämen kommer åt mellan tänderna när man silar skummet efter tandborstning.
Munskölj
Ett annat komplement för att säkerställa att man tar hand om sin munhygien på bästa möjliga sätt är att använda munskölj. Genom att använda munskölj kan du minimera uppkomsten av bakterier, dålig andedräkt och stärka tänderna ytterligare. Det bästa är om man sköljer med fluorskölj (0,2%) mitt på dagen, exempelvis efter lunch.
Ska man borsta tänderna före eller efter frukost?
När man borstar rent tänderna så tar det tid för bakterierna att börja fästa på tänderna igen. När man äter något efter tandborstning så leder det till att bakterierna snabbare kan fästa på tänderna så om man hade borstat före frukost så hade bakterier direkt kunnat fästa på tandytan igen. Det bästa är därför att borsta efter frukost.
Ska man skölja munnen med vatten efter att man har borstat tänderna?
Det bästa är att man använder skummet från tandkrämen och silar runt det mellan tänderna i några sekunder efter tandborstning (ev med lite vatten för att underlätta) och därefter spottar ut skummet, men undviker att skölja bort det.
Besök din tandläkare
Nu när du har full koll på hur du borstar tänderna på bäst sätt kommer ett sista tips: besök din tandläkare minst en gång om året. Då får du inte bara en professionell rengöring, du får också en kontroll av dina tänders mående och eventuella problem kan upptäckas tidigt vilket kan innebära att allvarliga skador kan förhindras innan de uppstår. Vi på Malmö Tandläkarcenter kan erbjuda både regelbundna besök så väl som akut tandvård i Malmö, så tveka inte på att höra av dig när det börjar bli dags för en undersökning!
Följer du dessa enkla steg och låter tandborstningen vara en satt rutin två gånger om dagen håller du enkelt dina tänder starka och ditt tandkött friskt. Ett extra tips är att tänka på att äta en balanserad kost och försöka att undvika att äta för mycket socker.