Adress:
Södra Förstadsgatan 44
211 43 Malmö
ÖPPET VARJE DAG

Öppettider:
Mån-tors: 07:30-20:00
Fre: 07:30-17:30
Lör-sön: 08:30-16:00

Brukar du ställa dig framför tandkrämshyllan i butiken utan att ha en aning om vad du ska välja eller varför? Och så slutar du med att du väljer en tub tandkräm lite på måfå och slänger ner den i korgen? Då är du inte ensam. Att välja rätt tandkräm kan vara förvirrande med tanke på det breda utbudet att välja på. Vi vill hjälpa dig att fatta ett mer informerat beslut genom att highlighta lite olika saker att överväga och hålla utkik efter när du väljer tandkräm.

Varför är tandkräm viktigt?

Vikten av att borsta tänderna är ingen hemlighet. Men att borsta tänderna utan tandkräm är som att tvätta kläderna utan tvättmedel. Precis som tvättmedel hjälper tandkräm till att rengöra och ta bort smuts och bakterier från tänderna, så hjälper tvättmedel till att få bort fläckar och smuts från kläderna (OBS. använd ej tvättmedel för att borsta tänderna). Utan tandkräm blir tandborstningen inte lika effektiv och man missar den extra rengöringseffekten och skyddet som tandkrämen ger.

Tandkrämen hjälper till mot plackbildning på tänderna och stärker emaljytan så att den klarar av syraattacker från bakterier bättre. Dessutom får man en ren och fräsch känsla i munnen. Bra tandkrämer ska innehålla fluor, vilket alltså är det som stärker tandemaljen och skyddar mot karies.

Vilken tandkräm är bäst för ilningar?

Om du upplever ilningar i tänderna kan det vara obehagligt och smärtsamt. Ilningar uppstår ofta när emaljen blir tunn eller om tandens dentin exponeras eftersom dentinet är känsligare. Då kan olika stimuli, som kyla, värme, syra eller tryck orsaka en smärta som vi kallar ilningar eller isningar. Det vanligaste skälet till ilningar är att tandens emalj har blivit tunnare eller att tandköttet dragit sig tillbaka, vilket exponerar tandens känsliga delar. För att förhindra ilningar är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder och använda rätt tandkräm. En tandkräm som är speciellt utformad för att behandla ilningar kan vara till stor hjälp. Dessa tandkrämer innehåller vanligtvis ämnen som kaliumnitrat eller strontiumklorid, vilka hjälper till att blockera smärtimpulser och minska känsligheten i tänderna och benämns ofta som Sensitive-tandkrämer.

Förutom att använda en tandkräm för ilningar finns det några andra saker du kan göra för att lindra och förebygga ilningar. En sak du kan tänka på är att undvika överdriven konsumtion av sura eller sockerrika livsmedel och drycker, eftersom dessa kan förvärra känsligheten. Att borsta tänderna med en mjuk tandborste och använda en skonsam teknik kan också bidra till att minska risken för tandköttsrecession och ilningar.

Vilken tandkräm är bäst mot karies?

Karies är en vanlig tandsjukdom som resulterar i hål i tänderna. Det uppstår när plack, en klibbig bakteriefilm, bildas på tändernas yta och omvandlar socker och kolhydrater till syror som angriper emaljen och tar sig vidare in i tandens inre skikt.

Flera faktorer kan leda till uppkomsten av karies. En dålig munhygien, dålig kost med mycket socker och kolhydrater, frekventa mellanmål och dryck med hög sockerhalt, samt bristande munhygien (slarvig tandborstning, undvika fluortandkräm, fel borstteknik samt inte använda tandtråd) kan öka risken för karies.

När det gäller tandkrämer finns det ingen specifik tandkräm som är bäst för karies, eftersom nästan alla tandkrämer som innehåller fluor kan hjälpa till att förebygga karies. Det viktigaste är att välja en tandkräm som innehåller fluor och har ett lämpligt fluorinnehåll (minst 1400 ppm). Att regelbundet besöka tandläkaren för kontroller och rengöringar är också viktigt för att upptäcka och behandla karies i ett tidigt skede.

Vilken tandkräm bör man använda?

För de flesta människor är en fluorhaltig tandkräm med en bra rengöringsförmåga tillräcklig för att upprätthålla god tandhälsa. Välj en tandkräm med en behaglig smak och konsistens som du gillar, eftersom det kommer att uppmuntra dig att regelbundet borsta tänderna.

Vilken information ska man leta efter på tandkrämstuben?

Det viktigaste är att det står att tandkrämen innehåller minst 1400 ppm Fluor. Det man ska undvika är tandkrämer som det står att man får vitare tänder av (ofta benämns dessa som Whitening) eftersom dessa ofta kan innehålla slippartiklar som skadar emaljen om de används regelbundet över lång tid.

Några vanliga frågor (FAQs)

Vilken tandkräm rekommenderas för barn?

För barn rekommenderas tandkrämer med ett lägre fluorinnehåll, vanligtvis mellan 500 ppm och 1000 ppm. När den första permanent kindtanden vuxit ut (ofta runt 6 år) bör man övergå till en tandkräm med minst 1400 ppm Fluor. Det är också viktigt att övervaka barnets tandborstning för att säkerställa att de använder rätt mängd tandkräm och inte sväljer den.

Hur mycket tandkräm ska jag använda varje gång jag borstar tänderna?

Vi förespråkar alltid 2-2-2-metoden när man borstar tänderna. Använd ca. 2cm tandkräm på tandborsten, borsta i 2 minuter, 2 gånger om dagen.

Fungerar blekande tandkräm eller ska man undvika detta?

Om man vill få vitare tänder är det mycket bättre och skonsammare mot tänderna att kontakta oss för en professionell tandblekning eftersom tandkrämer sällan har bra blekningseffekt och dessutom kan tandkrämer som gör tänderna vitare orsaka skador på tänderna om de används under lång tid eftersom de kan innehålla slippartiklar. Vi rekommenderar därför att man bör undvika dessa tandkrämer.

Intressanta länkar