Adress:
Södra Förstadsgatan 44
211 43 Malmö
ÖPPET VARJE DAG

Öppettider:
Mån-tors: 07:30-20:00
Fre: 07:30-17:30
Lör-sön: 08:30-16:00

Att få barn att borsta tänderna kan vara en utmaning för många föräldrar. Barn är ofta motvilliga att borsta sina tänder av olika skäl, därför är det bra att hitta sätt att göra tandborstningen till en positiv och rolig rutin!

Att utveckla goda tandvårdsrutiner är minst lika viktigt för barn som för vuxna. Regelbunden tandborstning minskar risken för karies och håller barnens tänder och tandkött friska samtidigt som det skapar en god grund för fortsatt tandvård under deras uppväxt och vuxna liv.

OBS. Vi jobbar inte med barntandvård alls så vi tar inte emot patienter under 24 år.

Gör tandborstningen rolig

Barn älskar lek och roliga aktiviteter. En bra idé är att skapa en rolig tandborstningslek som gör det till en spännande och underhållande tidpunkt på dagen. Du kan använda fantasifulla historier eller låta ditt barn välja en tandborste och tandkräm med sina favoritkaraktärer. Genom att göra tandborstningen till en rolig och engagerande aktivitet blir det mindre troligt att barnen kommer att motstå.

Visa själv gott exempel

Barn är bra på att efterlikna sina föräldrar. Om du som förälder visar att du värdesätter tandborstningsrutinen och gör det till en viktig del av din dagliga rutin, kommer dina barn också att känna sig mer motiverade att göra detsamma. Borsta tänderna tillsammans som en familj och visa hur viktigt det är för att upprätthålla en hälsosam munhälsa.

Belöna och beröm

Belöningssystem kan vara mycket effektiva när det gäller att uppmuntra barn att borsta tänderna. Skapa ett enkelt belöningssystem där ditt barn får en liten belöning varje gång de borstar sina tänder utan att protestera. Det kan vara något så enkelt som ett roligt klistermärke eller extra läsningstid på kvällen. Beröm och positiv feedback är, precis som med andra aktiviteter, också viktigt för att stärka barnets motivation att fortsätta med den goda vanan.

Använd barnvänliga tandborstar och tandkräm

För att göra tandborstningen mer tilltalande för barnen, se till att använda tandborstar och tandkräm som är speciellt utformade för barn. Dessa produkter kommer ofta med ljusa färger och roliga mönster eller karaktärer som tilltalar barnen. Den barnvänliga tandkrämen kommer också i olika goda smaker som ditt barn kan välja mellan.

Låt barnen vara delaktiga i butiken

Ta med ditt barn när du köper tandborstar och tandkräm. Låt dem vara delaktiga i inköpsprocessen och välja produkter som de gillar. Genom att låta dem vara delaktiga blir de mer engagerade och entusiastiska över att använda sina nya tandborstar och tandkräm.

Förklara varför tandborstning är viktigt

Ge ditt barn råd om betydelsen av att borsta tänderna. Förklara att det hjälper till att hålla tandläkarbesök färre och tandvärk borta. Genom att förstå varför tandborstning är viktigt blir det mer meningsfullt för barnen att följa rutinen.

Ha tålamod och var positiv

Tandborstning kan vara svårt för vissa barn, och det är viktigt att vara tålmodig och positiv under processen. Visa förståelse om de motstår ibland och uppmuntra dem istället för att tvinga dem. Positiv förstärkning och uppmuntran går långt för att skapa en hälsosam tandborstningsrutin.

Hur ofta bör barn borsta sina tänder?

Barn bör precis som vuxna borsta sina tänder minst två gånger om dagen – en gång på morgonen och en gång på kvällen innan de går och lägger sig. Det är också viktigt att använda rätt teknik för att säkerställa att alla ytor av tänderna rengörs ordentligt. Det du kan tänka på är att borsta både tandköttet och utsidan av tänderna med långsamma, cirkulära rörelser. Hälften av borsten ska ligga mot tandköttskanten och hälften på tanden.

Att få barn att borsta tänderna kan vara en utmaning, men det är viktigt att etablera goda tandvårdsrutiner från en tidig ålder. Genom att använda roliga och engagerande metoder, som belöningar, tävlingar, och berättelser, kan tandborstningen bli en positiv och rolig aktivitet för barnen. Genom att vara ett gott exempel och ge råd om betydelsen av tandborstning kan du hjälpa ditt barn att bygga en stark grund för en livslång hälsosam munhälsa.


Några vanliga frågor och svar

Vilken ålder bör barn börja borsta sina tänder?

Barn bör börja borsta sina tänder så snart de får sina första tänder. Föräldrar kan använda en mjuk tandborste för spädbarn och övergå till en barnvänlig tandborste när barnet blir äldre.

Hur länge bör barn borsta sina tänder varje gång?

Barn bör borsta sina tänder lika länge som en vuxen person, i minst två minuter varje gång. Då säkerställer du att alla ytor av tänderna rengörs noggrant.

Vilken typ av tandkräm bör användas för barn?

Använd barnvänlig tandkräm som innehåller en mild smak som barnen gillar och som endast innehåller lite fluor om barnet inte kan skölja och spotta ut tandkrämen. Ofta står det 0-6 år på tuben. När barnet fått sina första permanenta tänder (ofta runt 6 år) så kan man byta till vuxentandkräm eller barntandkräm med högre fluorhalt.

Hur kan jag hjälpa mitt barn att övervinna rädsla för tandläkaren?

Visa positivitet och förklara för barnet vad de kan förvänta sig under ett tandläkarbesök. Beröm dem för att de tar hand om sina tänder och förklara att tandläkaren finns där för att hjälpa dem att hålla sina tänder friska.

Är det nödvändigt att använda tandtråd för barn?

Ja, att använda tandtråd är viktigt för att rengöra mellan tänderna och förebygga karies. Föräldrar kan använda tandtråd för sina barn när deras tänder börjar röra sig nära varandra.

Intressanta länkar